Seizoen 2020 beëindigd – een toelichting

Gepubliceerd op 13-03-2020 in CGN

Seizoen 2020 beëindigd – een toelichting

Nu de Nederlandse regering heeft besloten alle evenementen met meer dan 100 mensen te verbieden tot en met 31 maart 2020 betekent dit dat het CGN seizoen helaas abrupt wordt beëindigd, want dit besluit raakt de contest in Leeuwarden (14 maart), de CGN Championships (28 maart) en de CGN Slagwerkdag (29 maart). We realiseren ons als Kernteam dat dit een enorme anticlimax is voor onze deelnemende groepen die al maandenlang toewerken naar die grote finale op de CGN Championships. Maar niet alleen de groepen, ook het publiek en de fans, de medewerkers, juryleden en wij als Kernteam voelen dit als een enorme klap. Tegelijkertijd staan wij achter de maatregelen die zijn afgekondigd door de Nederlandse regering; dit geeft een dubbel gevoel.

Direct na het besluit is het CGN-kernteam met elkaar in gesprek gegaan over alle gevolgen die dit besluit van de overheid heeft voor ons. Duidelijk is dat de evenementen niet door konden gaan maar daar stopt het niet mee voor ons als organisatie. CGN investeert veel in haar activiteit: meer dan 90% van haar inkomsten vloeit direct door naar uitgaven die gemaakt worden voor de organisatie van de CGN-evenementen en alles wat daar direct mee samenhangt. Denk aan de prijzen die gemaakt zijn, de halhuren, kosten voor het invliegen van juryleden etc.

Natuurlijk hebben we als Kernteam ook gesproken over een mogelijke verplaatsing van de datum van de CGN Championships. Na lang vergaderen heeft het CGN kernteam besloten de CGN Championships niet te verplaatsen. De volgende redenen liggen hier aan ten grondslag:
Als we de CGN Championships verplaatsen vinden we dat dit binnen 4 weken na de originele datum zou moeten kunnen plaatsvinden. Anders zou dit te veel het zomerseizoen raken en ook zullen groepen niet langer dan deze periode hun leden kunnen vasthouden om alsnog een optreden te doen. De hal in Eindhoven is niet beschikbaar binnen deze termijn. Het alternatief zou dan de hal in Almere zijn. Hoewel deze hal beschikbaar is op 25 april hebben we toch besloten dit niet te doen. Deze datum ligt te dicht op Koningsdag en is voor een aantal regio’s middenin de meivakantie. Op die manier zou er voor groepen een probleem kunnen ontstaan met de beschikbaarheid van leden of de voorbereidingen en optredens die er die zaterdag ongetwijfeld zullen zijn.

Doorslaggevend is voor het Kernteam echter de vraag of eind april het Coronavirus zodanig onder controle zal zijn, dat een evenement als CGN Championships alweer toegestaan is. De inschatting die wij nu maken is dat het zeer waarschijnlijk niet het geval zal zijn.

We willen de groepen graag ter wille zijn maar het geeft het Kernteam een gevoel dat we dan iedereen valse hoop geven en dat we een moeilijke beslissing alleen maar opschuiven. Hoewel we dus allerlei aannames doen en moeten doen, heeft dit geleid tot het moeilijke besluit het CGN-seizoen 2020 per direct te beëindigen.

De consequenties hiervan zijn nog lang niet allemaal duidelijk. Eentje is dat wel, namelijk dat we voor het seizoen 2020 voor het eerst in de CGN historie geen kampioenen zullen kronen.

Ons seizoen is niet zoals bij voetbal waarbij je door het seizoen punten haalt en uiteindelijk dus bij een onderbreking van een seizoen wel een rangschikking hebt. Onze activiteit is juist zo spannend omdat de rangschikking in de meeste classes tot en met het laatste optreden nog kan veranderen.

In bepaalde classes is dit misschien niet zo, maar we hebben gekozen voor een consequente lijn. Daarom zullen er geen kampioenen worden uitgeroepen voor het seizoen 2020. Op dit moment is dit de enige consequentie die we met zekerheid kunnen vaststellen.

Je kunt je voorstellen dat we als CGN nu druk bezig zijn met alle andere consequenties te bekijken. Een groot aantal gaat om de financiële verplichtingen die we zijn aangegaan voor de rest van het seizoen. Hallen zijn gehuurd, zaken als vlaggen en prijzen zijn besteld en betaald, juryleden zijn ingehuurd, er zijn toezeggingen aan sponsors gedaan etc. Op dit moment is er nog niet veel te zeggen hoe de verschillende partijen waar wij afspraken mee hebben gemaakt, zullen reageren op deze ontstane situatie.

We gaan de komende dagen met al deze partijen in gesprek om te zien of er nog kosten zijn die we kunnen stoppen, of er bestellingen geannuleerd kunnen worden waarbij wij ons geld terugkrijgen; allemaal acties die erop zijn gericht de financiële negatieve consequenties zo snel mogelijk in beeld te hebben en dan de balans te kunnen opmaken.

Het is ons al duidelijk dat dit een behoorlijke impact zal hebben op ons als organisatie, omdat we zoals eerder gezegd 90% van onze inkomsten volledig terug investeren in de activiteit welke voor 90% wordt bekostigd door kaartverkoop en inschrijfkosten van de groepen. We hebben er begrip voor dat we nu worden overstelpt met vragen om teruggave van gelden voor bestelde tickets of inschrijfgeld. Maar dat is sterk afhankelijk van de zaken die door het CGN Kernteam nu moeten worden uitgezocht. Vandaar dat we daar nu nog geen antwoord op kunnen geven.

We vragen eenieder geduld te hebben bij het verkrijgen van antwoorden op alle vragen ten aanzien van de consequenties van de maatregelen die zijn afgekondigd door de Nederlandse regering. Nogmaals, wij staan volledig achter deze maatregelen en zullen in de komende periode alle consequenties die dit heeft voor CGN als organisatie in kaart moeten brengen. We denken dat we hier minimaal twee weken voor nodig hebben.

Namens het CGN Kernteam

Paul Doop

Voorzitter

 Tip, deel dit bericht!

Pyware

Pyware is de marktleider in software voor drilldesign. Het wordt over de hele wereld door marching-ensembles gebruikt om hun product tot leven te brengen. Pyware is voor ieder niveau en/of grote van een groep te gebruiken en biedt ruime ondersteuning en is gebruikersvriendelijk.

Bezoek website

Brainpink

Bezoek website

Creativeorange

Creativeorange maakt platforms waar mensen samenkomen, shoppen, reizen boeken, liken, delen en discussiëren. Platforms waarmee bedrijven groeien, inzicht krijgen en kunnen concurreren.

Bezoek website

PMD Consulting group

PMD Accel Management ondersteunt en begeleidt organisaties bij complexe verandertrajecten. Wij staan bestuurders, ondernemers en management bij in het vertalen van visie naar dagelijkse processen. Uitgangspunt is de continue verbetering van kwaliteit en efficiency, die ten dienste moeten staan van klanten, medewerkers en stakeholders. Met ruim 20 jaar ervaring met complexe programma's en projecten helpt ons team overheden, zorginstellingen, finance- en IT-bedrijven om alert en effectief om te gaan met stagnatie en veranderingen en daardoor blijvend succesvoller te zijn.

Bezoek website

Fonds voor Cultuurparticipatie

CGN staat bekend om haar pioniersmentaliteit zowel op artistiek gebied maar ook op het gebied van ondersteuning aan de activiteit. Al vanaf het begin investeert CGN in zoveel digitalisering van haar ondersteuning en haar processen. In de periode 2021-2024 heeft CGN een ambitieus investeringsplan opgesteld waarbij er verder wordt geïnvesteerd in o.a. een platform voor online educatie en competitie, aanschaf van 20 nieuwe generatie tablets ter verdere professionalisering van de juryteams, aanschaf van een aantal laptops, vervanging van het reeds 10 jaar oude intranet en de aanschaf van software voor de bedrijfsvoering en organisatie van evenementen. Deze professionaliseringsslag zou zonder de bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie onmogelijk zijn.

Bezoek website

DDF Beheer

Bezoek website

Muziekorganisatie Noord Holland/Utrecht

De muziekorganisatie Noord Holland/Utrecht is de organisatie die belangen behartigd van de in deze twee provincies gevestigde muziekverenigingen, majorette/twirlgroepen en Color Guards. De MNHU is partner van CGN op het gebied van organisatie en educatie

Bezoek website

SMP

De doelgroep Show Mars en Percussie (SMP) van de KNMO werkt al jaren samen met CGN op het gebied van voorlichting en educatie.

Bezoek website

WMC

Stichting WMC Kerkrade is verantwoordelijk voor de organisatie van o.a. het WERELD MUZIEK CONCOURS (WMC) en BLOW! by WMC. Zij is partner op het gebied van educatie

Bezoek website

Guard Gear UK

Guard Gear is one of the UK's leading distributors of equipment for Colourguard and Winterguard groups across the country and continent. We are also the only official European distributor of Design By King products.

Bezoek website

Tim Toms

De drumwinkel van Hans Tims. Tim Toms is al jarenlang trouwe sponsor van CGN en is te zien op bijna alle CGN evenementen met zijn stand. Niets is te gek voor Hans.

Bezoek website

Let op, je verlaat de website

Het inschrijven gaat via ons Intranet. Klik op onderstaande link om naar deze pagina te gaan.

https://intranet.cgnunited.nl/register

Pagina delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.

Let op, je verlaat de website

Je staat het punt om de website te verlaten naar de Video Vault van CGN.

http://www.videovault.eu/